Kávé

Amit a kávé feldolgozásáról tudni érdemes

2019. október 09. 23:31 - Habos kávé

A kávé feldolgozása

Ma végre nagyon szép idő volt, így ki is használtuk és sétáltunk egyet a Városligetben. Nagyon szép színes most minden, olyan elmúlós, de ugyanakkor olyan meleg és megnyugtató. Természetesen a játszóteret most sem hagyhattuk ki, de miközben hintáztattam a kis picurt nézegettem az embereket. Láttam egy idős házaspárt, körülbelül 75-80 évesek lehettek és egy padon üldögéltek szorosan egymás mellett. Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy a bácsi puszilgatja a nénit, miközben kacéran felnevettek. Annyira aranyosak voltak, arra gondoltam, hogy milyen szép, hogy ennyi év után, még így megöregedve is tudnak együtt nevetni és persze szeretni.  Kicsit arrébb épp nagy pingpong mecs folyt, ott aztán teljesen vegyesen voltak, idősek a fiatalok ellen, vidáman, felszabadultan pattogtatták a labdákat. Szemben a hintával egy fiatalabb fiú és lány üldögélt, nagyon tárgyaltak épp valamit, közben kávét kortyolgattak elviteles pohárból. Ahogy erre felfigyeltem, eszembe jutott, hogy ma, ha haza érek nekiállok a következő  cikknek, hisz ígértem, hogy a kávé feldolgozását és a két kávétípus, az arabica és a robusta közötti különbséget ismertetem Veletek.

 

coffee-cherry-ripe.jpg

A kávébabok kinyeréséhez a kávécseresznyéket fel kell dolgozni. Több féle feldolgozási mód létezik világszerte, de a két legismertebb a száraz (természetes) és a nedves (mosott, vagy félszáraz) feldolgozás, mindkettő célja előkészíteni a kávét a szárításra. A feldolgozás befolyásolja a kávék minőségét, ugyanis, ha rosszul végzik, a kézzel szedett és leggondosabban termesztett gyümölcsöket is tönkre teheti. A kávégyümölcs a legérettebb formájában a legédesebb, ilyenkor gyorsan fel kell dolgozni őket, hogy megmaradjon a minőségük.  A termelők a kávébabokat minőségük szerint kategorizálják, így folytatódik a kávé útja a nagykereskedelmi és a specialty piacra. Az alacsony és az átlagos minőségű kávék konténerekkel jutnak el a nagykereskedelmi piac részére. A kiváló minőségű kávébabokat pedig védőzsákokban vagy vákuum csomagolásban szállítják a specialty piacra.

Arabica vs. Robusta

A fajnak mások a botanikai és a kémiai jellemzői. Ezek határozzák meg, hogy milyen körülmények között virágoznak, hogy milyen minőségűek és milyen árkategóriába tartoznak.

 

Tovább folytatjuk majd a minőségi útmutatókkal, hisz sokat kell még tanulnunk a kávékról. Tartsatok velem és jó kávézást addig is.

 (forrás: Anette Moldvaer-Kávé szenvedély)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haboskave.blog.hu/api/trackback/id/tr8215215166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása